Ooglidcorrectie en de mogelijke complicaties

Hieronder geven we een lijstje van de meeste voorkomende complicaties bij een ooglidcorrectie.

Pijn

De ooglidcorrectie wordt uitgevoerd onder lokale verdoving. Met een spuitje wordt verdoving onder de huid gespoten. Zoals bij de tandarts geeft dit een wat branderig gevoel tijdens het inspuiten. Ook na de behandeling kan er de eerste dagen nog pijn of ongemak voorkomen, waarvoor een pijnstiller kan genomen worden.

Wondgenezing

Resurfacing veroorzaakt een oppervlakkige verwonding van de huid. Deze geneest in een tiental dagen. Er is meestal wat korstvorming of wat vochtig beslag. Het is belangrijk niet te krabben aan de wonde of de korstjes zelf te willen verwijderen. Het vroegtijdig verwijderen van korstjes geeft kans op littekenvorming. Eens de huid hersteld is kan er nog een tijdelijke roodheid merkbaar zijn. Deze kan gecamoufleerd worden met cover derm, een soort afschermende crème met dezelfde kleur als de huid. Na enkele weken verdwijnt de roodheid.

Pigmentveranderingen

Er kan zowel te veel pigment (hyperpigmentaties), als te weinig pigment (hypopigmentaties) gevormd worden na resurfacing. Hyperpigmentaties zien we in 11% van de behandelingen en vooral bij mensen met een zuiders huidtype, mensen die snel bruinen. Het is aan te raden een maximale zonbescherming toe te passen tot 6 maand na de behandeling. Eventuele hyperpigmentaties kunnen behandeld worden met speciale medicatie.

Hypopigmentaties komen voor in 3% van de behandelingen. Ze ontstaan als er te diep gelaserd wordt. Deze schade kan definitief zijn.

Zwelling

Onmiddellijk na de plastische chirurgie ontstaat er een zekere zwelling van de huid. Deze verdwijnt na 3 tot 7 dagen.

Littekenvorming

Het risico op littekenvorming is minimaal (< 1%), maar kan nooit volledig uitgesloten worden. Op voorhand zal de arts u vragen of u een moeilijke wondheling heeft. De nabehandeling dient ook strikt gerespecteerd te worden. Reactie op hechtingsdraden is ook beschreven.

Infectie

Alarmsignalen voor een wondinfectie zijn gelaatspijn, vertraagde wondheling en toegenomen roodheid. Preventief wordt een ontsmettende zalf gegeven na de behandeling.

In geval van een voorgeschiedenis van koortsblaasjes worden anti-herpes pillen voorgeschreven, reeds te starten voor de behandeling.

Ectropion

Het afstaan van het onderste ooglid en het daardoor moeilijker kunnen sluiten van de ogen, is soms een tijdelijke complicatie van de ooglidcorrectie. Indien dit niet spontaan verdwijnt, kan dit chirurgisch gecorrigeerd worden.

Ptosis

Na botulineinjecties ter hoogte van de bovenste oogleden kan een ptosis of naar beneden hangen van het bovenste ooglid zich voordoen. Gezien botuline een toxine is dat geleidelijk zijn werking verliest, is dit van voorbijgaande aard.